AVOIMET KURSSIT

Videovälitteistä työntekoa kannattaa harjoitella

10.11.2022

Aloitimme virtuaalisen vuorovaikutuksen valmentamisen yhdessä valtionhallinnon organisaatiossa vuonna 2011. Asiakas oli harmissaan, kun toisten viranomaisten kanssa käytävät videoneuvottelut olivat kankeita ja niissä ei ollut luontevaa vuorovaikutusta. Kuvastakaan ei juuri erottanut vastapuolella istuvia henkilöitä. Videoneuvottelulaitteet toimivat reilut 10 vuotta sitten paljon hitaammin kuin nykyään ja tekniikka synnyttikin neuvotteluihin tiettyä viivettä.

Lähdimme yhdessä vuorovaikutuksen tehostamisen kautta kehittämään tilannetta. Emme antaneet tekniikan puutteiden häiritä, vaan testasimme mahdollisimman luontevaa puhumista virtuaaliseen neuvottelutilanteeseen. Videopalaverit tehokkaiksi -otsikolla työstimme asiaa kolme tapaamiskertaa. Kun hallinnon organisaatio piti seuraavat tulosneuvottelut toisen valtionhallinnon organisaation kanssa, tilanne meni aivan eri tavalla kuin aikaisemmin: vuorovaikutus oli luontevampaa, kuvan kanssa syntyi kontaktia ja vastapuoli oli kehunut yksikön vakuuttavaa toimintaa!

Pienillä muutoksilla ja harjoittelulla videoneuvottelutilanteet muuttuivat vuorovaikutteisiksi. Kymmenessä vuodessa on tultu pitkä matka virtuaalisessa vuorovaikutuksessa ja korona -pandemia muutti käsityksen siitä täysin. Ja sen myötä isot massat työelämässä oppivat virtuaalisen työnteon. Mutta paljon on vielä opittavaa, jotta virtuaalinen vuorovaikutus toteutuisi tehokkaasti. Sitä kannattaa suunnitella organisaatiossa ja harjoitella sitä yhdessä. Työtehoa ja työviihtyvyyttä voidaan lisätä huomattavasti. Harjoittelu kannattaa edelleen – myös Teams -aikana!

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: