BLOGI

29.09.2023

Puhu kaikille kuulijoille – ei vain kovaäänisimmille

Esiintymisvalmennuksissa usein esille tuleva huoli on se, että yleisössä on ”hankalia” kuulijoita, jotka haastavat vaikeilla kysymyksillä ja provosoivalla tyylillä. Tilanteet vaihtelevat ja ihmiset...

Lue lisää
31.08.2023

Syyssiivous työyhteisöviestintään on hyvä tehdä

Kun olin työnohjaajakoulutuksessa, meille kerrottiin, että työyhteisön pelisääntöjä tulisi kerrata 4 kk välein. Tämä oli todettu jossain työyhteisöviestinnän tutkimuksessa. Tuntuu ...

Lue lisää
11.04.2023

Viestintäalalla on helppo ryhtyä yrittäjäksi

Viestinnän asiantuntijat ovat hyvä esimerkkiryhmä ammattikunnasta, jolle yrittäjyys sopii erittäin hyvin. Moni palkkatyössä oleva onkin hypännyt yrittäjyyden ja työsuhteen välillä ...

Lue lisää

Puhu kaikille kuulijoille – ei vain kovaäänisimmille

29.09.2023

Esiintymisvalmennuksissa usein esille tuleva huoli on se, että yleisössä on ”hankalia” kuulijoita, jotka haastavat vaikeilla kysymyksillä ja provosoivalla tyylillä. Tilanteet vaihtelevat ja ihmiset. Motiivit haastavaan tyyliin voivat olla monet ja siksi yksiselitteistä ohjetta ole.

Muutama vinkki rakentavan vuorovaikutuksen ylläpitämiseksi silloin, kun olet asiantuntijaesiintyjänä:

  • pyri rakentamaan sisältösi niin, että aidolla vuorovaikutuksella on siinä tilaa pitkin esitystä. Sinun ei tarvitse tuottaa sisältöä yksin, vaan linkitä yleisön rakentavat kommentit omaan sisältöösi. Tämä lisää yleisön sitoutumista myös sinun asiaasi, koska he ovat olleet mukana sitä tuottamassa.

 

  • suhtaudu ja reagoi lähtökohtaisesti myönteisesti ja uteliaasti kaikkiin kommentteihin – myös niihin tiukempiin. Pohdi niitä ääneen, mutta sinulla ei tarvitse olla vastauksia kaikkeen, mitä joku keksii kysyä. Jos kommentti linkittyy omaan asiaasi, niin linkitä se siihen. Jos kysymys ei liity asiaasi, voit myös sanoa, että tämä ei nyt tällä kertaa ole teemana.

 

  • keskity ja puhu myös niille, jotka ovat kanssasi samaa mieltä tai eivät osoita olevansa mitään mieltä. Esiintyjä alkaa helposti puhua niille, joka on kaikkein aktiivisimpia tai haastavimpia. Anna kullekin puheaikaa vaan oman osuutensa verran.

 

  • haastavalle tai paljon puhuvalle voi ystävällisesti tai vaikka tiukemminkin sanoa, että kiitos kommentista ja nyt emme käytä tähän asiaan enempää aikaa. Esiintyjällä on lopulta valta päättää, mitä puhutaan ja mihin aika käytetään. Joskus pitää laittaa rajoja tiukemminkin, mutta yleensä suomalaiset yleisöt ovat aika maltillisia ja huomioivia puhujaa kohtaa.

 

Tässä muutama vinkki haastaviin tilanteisiin – ja kuten mainitsin, jokainen tilanne on yksilöllinen. Kannattaa olla rohkeasti oman asiansa takana, mutta väittely ei yleensä johda hyvään lopputulokseen. Sujuva väistäminen on joskus parempi ja mennä vaikka kahden kesken sitten puhumaan haastavan henkilön kanssa. Yleensä kahdenkeskinen tilanne on jo rauhallisempi.

viestinnän valmentaja, Perttu Laaksonen