BLOGI

03.05.2022

Esiintymistä englanniksi on hyvä harjoitella

Suomalaiset työyhteisöt muuttuvat monikulttuurisiksi. Alalla kuin alalla alkaa olla töissä henkilöitä, joiden äidinkieli ei ole suomi ja yhteinen kieli onkin suomen sijaan englanti. Yhä useammin my...

Lue lisää
07.04.2022

Kesälomalle sovinnossa

Työyhteisön jännitteet ja riidat on hyvä ratkaista ennen kuin mennään kesälomille. Lomaa ei ole tarkoitettu työasioiden kelaamiseen vaan rentoutumiseen.

Niin kauan kuin työyhteisön toimin...

Lue lisää
27.01.2022

Kamerat päälle – kaikesta huolimatta

”Kuvat pois päältä, että yhteys pelaa!” Ja osallistujat pelästyneenä klikkaavat kameroita kiinni...

Lue lisää

Kamerat päälle – kaikesta huolimatta

27.01.2022

”Kuvat pois päältä, että yhteys pelaa!” Ja osallistujat pelästyneenä klikkaavat kameroita kiinni, ettei aiheuta häiriötä muille. Tämä ei kuitenkaan ole ihan näin yksiselitteistä. Suurimmalla osalla osallistujia ei ole niin huonoa yhteyttä, että kuvan käyttö muodostuisi ongelmaksi. Tämä on tekosyy ja tietämättömyyttä. Joillain yhteys ei riitä ja heidän kannattaa Teamsissä ottaa käyttöön toiminto ”Poista saapuva videokuva käytöstä”, jolloin heidän kuvansa välittyy muille, mutta hänen linjansa ei kuormitu muiden saapuvasta kuvasta.

Jos haluat, että Teams-/Zoom -palaverissa on vuorovaikutusta, kuvan päälläolo on välttämätöntä. Kasvokkaisessakin lähityönteossa näytämme kasvomme ja reaktiomme, mikä on olennaista kokonaisviestintää kaikille muille. Emme istu palaveritilassa paperipussi päässä ja sano, että ”tänään en halua paljastaa naamaani”. Se olisi sosiaalisesti ja toiminnan kannalta todella outoa. Miksi näin tulisi olla virtuaalisestikaan?

Mm. tästä syystä kuva kannattaa olla päällä:

1. Koen vahvempaa yhteenkuuluvuutta, kun näen puhujan kasvot ja toisaalta näen henkilön, jolle puhun. Näen myös sen ryhmän, jolle puhun. Ryhmädynamiikka syntyy helpommin.

2. Voin lukea ilmeitä ja eleitä ja lukea informaatiota sanallisen viestinnän tueksi toisten kasvoilta.

3. Päällekkäispuhunta ja keskeyttäminen vähenee, kun näen toisen haluavan alkaa puhua (yleensä kohta puhumaan alkava ihminen näyttää sen, että kohta hän ottaa puheenvuoron)

4. Luottamus henkilöön ja henkilön puhumaan asiaan lisääntyy, kun näen puhujan kasvot – tämä on tärkeämpää kuin tulemme ajatelleeksikaan

5. Viihtyminen lisääntyy – näin kertovat sadat koulutettavat, joiden kanssa olen kameroita käynnistellyt virtuaalitapaamisissa. Joissain organisaatioissa ollaan oltu jopa koko korona-aika kamerat kiinni! Nämä ihmiset eivät ole nähneet kollegoitaan melkein kahteen vuoteen.

Seuraavassa palaverissa käyttäkää hetki aikaa ja laittakaa kuvat kuntoon. Se parantaa vuorovaikutusta.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: