BLOGI

11.04.2023

Viestintäalalla on helppo ryhtyä yrittäjäksi

Viestinnän asiantuntijat ovat hyvä esimerkkiryhmä ammattikunnasta, jolle yrittäjyys sopii erittäin hyvin. Moni palkkatyössä oleva onkin hypännyt yrittäjyyden ja työsuhteen välillä ...

Lue lisää
07.03.2023

Työelämä tarvitsee selkosuomea

Autan joitakin ulkomaalaisia tuttuja suomen kielen oppimisessa. Se on minulle harrastus ja palkitsevaa auttamista. Se on myös monessa mielessä silmiä avaavaa. Me kantasuomalaiset puhumme ai...

Lue lisää
03.03.2023

Taitavalla puhumisella otetaan valtaa

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn kootut puheet ”Viesti Ukrainasta” julkaistiin viime viikolla ja YLEn kulttuuriykkösessä keskusteltiin siitä, että tekivätkö hyvät p...

Lue lisää

Kesälomalle sovinnossa

07.04.2022

Työyhteisön jännitteet ja riidat on hyvä ratkaista ennen kuin mennään kesälomille. Lomaa ei ole tarkoitettu työasioiden kelaamiseen vaan rentoutumiseen.

Niin kauan kuin työyhteisön toiminta pyörii normaalisti tai jännitteet ja ristiriidat eivät liikaa sitä estä, riidat pystyy useimmiten pitämään ”maton alla”. Joskus kuitenkin kesälomia ennen työkuormat voivat nostaa stressiä uudelle tasolle ja laukaista konflikteja.

Vaikeat asiat olisi hyvä nostaa yhdessä esille ennen kuin alkaa kesälomakausi. Ihminen osaa säännöstellä omaa toimintaansa ja päästää ikävät asiat mieleensä vasta sitten kun siihen on aikaa keskittyä. Mutta loman tarkoitus ei olisi pyöritellä työasioita ja murehtia jo paluusta jännitteiseen työyhteisöön.

Työnantajan velvollisuus – lainkin mukaan – on puuttua epärakentaviin asioihin työyhteisössä. Työyhteisösovittelu on hyvä tapa antaa työporukalle aikaa ja tilaa lähteä yhdessä sopimaan asioita kuntoon. Aina tulee parannusta asioihin, aina ei kuitenkaan riita kokonaan ratkea. Mutta hoitamatta ei saa jättää. Työyhteisö koostuu erilaisista persoonallisista ihmisistä, joilla kuitenkin on selkeästi määritelty tehtävä ja kaikkien pitäisi tehdä tehtäväänsä johdetusti ja suunnitelmallisesti.

Työyhteisösovitteluprosessi jaksottuu yhteensä n. 2 -4 viikon ajalle, joten jos haluatte lähteä kesälomille huojentuneella mielellä, nyt olisi viimeistään aika uskaltautua sovitteluun. Kokemuksesta voi kertoa, että se kannattaa.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: