BLOGI

30.11.2023

Videointi esiintymiskoulutuksessa ei enää ahdistakaan

Esiintymisvalmennuksissa on jo VHS -kasettinauhurien ajoista 1980 -luvulta asti käytetty videointia oppimisen tukena. Isojen laitteiden kanssa videointi oli työlästä ja hidastakin,...

Lue lisää
03.11.2023

Etätyöstä tulikin oikeus, josta ei luovuta

Etätyötä tehtiin vielä 5 vuotta sitten vain jonkin verran ja kaikilla työpaikoilla ei ollenkaan. Olin 10 vuotta sitten viestintävalmentajana valtion organisaatiossa, jossa kaksi edistyksellistä vir...

Lue lisää
29.09.2023

Puhu kaikille kuulijoille – ei vain kovaäänisimmille

Esiintymisvalmennuksissa usein esille tuleva huoli on se, että yleisössä on ”hankalia” kuulijoita, jotka haastavat vaikeilla kysymyksillä ja provosoivalla tyylillä. Tilanteet vaihtelevat ja ihmiset...

Lue lisää

Kesälomalle sovinnossa

07.04.2022

Työyhteisön jännitteet ja riidat on hyvä ratkaista ennen kuin mennään kesälomille. Lomaa ei ole tarkoitettu työasioiden kelaamiseen vaan rentoutumiseen.

Niin kauan kuin työyhteisön toiminta pyörii normaalisti tai jännitteet ja ristiriidat eivät liikaa sitä estä, riidat pystyy useimmiten pitämään ”maton alla”. Joskus kuitenkin kesälomia ennen työkuormat voivat nostaa stressiä uudelle tasolle ja laukaista konflikteja.

Vaikeat asiat olisi hyvä nostaa yhdessä esille ennen kuin alkaa kesälomakausi. Ihminen osaa säännöstellä omaa toimintaansa ja päästää ikävät asiat mieleensä vasta sitten kun siihen on aikaa keskittyä. Mutta loman tarkoitus ei olisi pyöritellä työasioita ja murehtia jo paluusta jännitteiseen työyhteisöön.

Työnantajan velvollisuus – lainkin mukaan – on puuttua epärakentaviin asioihin työyhteisössä. Työyhteisösovittelu on hyvä tapa antaa työporukalle aikaa ja tilaa lähteä yhdessä sopimaan asioita kuntoon. Aina tulee parannusta asioihin, aina ei kuitenkaan riita kokonaan ratkea. Mutta hoitamatta ei saa jättää. Työyhteisö koostuu erilaisista persoonallisista ihmisistä, joilla kuitenkin on selkeästi määritelty tehtävä ja kaikkien pitäisi tehdä tehtäväänsä johdetusti ja suunnitelmallisesti.

Työyhteisösovitteluprosessi jaksottuu yhteensä n. 2 -4 viikon ajalle, joten jos haluatte lähteä kesälomille huojentuneella mielellä, nyt olisi viimeistään aika uskaltautua sovitteluun. Kokemuksesta voi kertoa, että se kannattaa.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: