BLOGI

09.02.2024

Miksi mennä työpaikalle, jos kotonakin voi tehdä töitä?

Hybridityön tekeminen on tänä päivänä itsestäänselvyys työpaikoilla. Jos etätyön tekeminen sopii työnkuvaan, työntekijät eivät pidä perusteltuna, että työpaikalle olisi pakko tulla joka päi...

Lue lisää
30.11.2023

Videointi esiintymiskoulutuksessa ei enää ahdistakaan

Esiintymisvalmennuksissa on jo VHS -kasettinauhurien ajoista 1980 -luvulta asti käytetty videointia oppimisen tukena. Isojen laitteiden kanssa videointi oli työlästä ja hidastakin,...

Lue lisää
03.11.2023

Etätyöstä tulikin oikeus, josta ei luovuta

Etätyötä tehtiin vielä 5 vuotta sitten vain jonkin verran ja kaikilla työpaikoilla ei ollenkaan. Olin 10 vuotta sitten viestintävalmentajana valtion organisaatiossa, jossa kaksi edistyksellistä vir...

Lue lisää

Taitavalla puhumisella otetaan valtaa

03.03.2023

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn kootut puheet ”Viesti Ukrainasta” julkaistiin viime viikolla ja YLEn kulttuuriykkösessä keskusteltiin siitä, että tekivätkö hyvät puhujanlahjat hänestä vahvan johtajan. Keskustelijat toivat esille hyvän kiteytyksen siitä, että oikealla hetkellä kun on tilannetajua, niin voi puhumalla ottaa tilanteen haltuun. Puhujalla tulee edelleen olla, niin kuin retoriikan historiassa on toistettu jo vuosituhannet, hyvää sisältöä, uskottavuutta ja tunteet.

Keskustelijat toteavat Zelenskyn puheenkirjoitustiimin onnistuneen tehtävässään hyvin. Toisaalta kirjoitettuna puheissa ei ole mitään kovin yllättävää. Zelenskyn puhumana ne ovat kuitenkin varsin vakuuttavia.

Puheenkirjoittaminen ja puheen pitäminen ovat kaksi eri asiaa. Ja kun nämä kaksi asiaa kohtaavat onnistuneesti, niin syntyy klassikkoja, joihin palataan vielä vuosikymmenienkin jälkeen. Tällainen puhe voi olla myös vanhemman ylioppilasjuhlapuhe lapselleen tai hääjuhlapuhe avioparille. Puheella pitää olla tiettynä hetkenä merkitystä kuulijoille ja siksi ne ovat parhaimmillaan ainutlaatuisia kuulijoille.

Puhuminen on valtaa aina vaan. Taitoja voi harjoitella, mutta tärkeintä on, että puhuja elää yhteydessä ja hengittää sitä ilmapiiriä, joita kuulijatkin elävät. Parhaimmat johtajien puheet onnistuvat siksi, että ne tulevat kuulijan todellisuudesta. Johtajaksi ei nousta nousemalla johtajaksi, vaan sanoittamalla ihmisille yhteistä todellisuutta ymmärrettävästi, uskottavasti ja oikeanlaisella tunteella. Vapaassa demokratiassa kuulijat valitsevat johtajansa.

Hyvää keskustelua retoriikasta lisää YLE:n kulttuuriykkösen podcastissä. 52 min. Kuuntele täältä (https://areena.yle.fi/podcastit/1-64827321)

Kuva: www.president.gov.ua