BLOGI

29.09.2023

Puhu kaikille kuulijoille – ei vain kovaäänisimmille

Esiintymisvalmennuksissa usein esille tuleva huoli on se, että yleisössä on ”hankalia” kuulijoita, jotka haastavat vaikeilla kysymyksillä ja provosoivalla tyylillä. Tilanteet vaihtelevat ja ihmiset...

Lue lisää
31.08.2023

Syyssiivous työyhteisöviestintään on hyvä tehdä

Kun olin työnohjaajakoulutuksessa, meille kerrottiin, että työyhteisön pelisääntöjä tulisi kerrata 4 kk välein. Tämä oli todettu jossain työyhteisöviestinnän tutkimuksessa. Tuntuu ...

Lue lisää
11.04.2023

Viestintäalalla on helppo ryhtyä yrittäjäksi

Viestinnän asiantuntijat ovat hyvä esimerkkiryhmä ammattikunnasta, jolle yrittäjyys sopii erittäin hyvin. Moni palkkatyössä oleva onkin hypännyt yrittäjyyden ja työsuhteen välillä ...

Lue lisää

Taitavalla puhumisella otetaan valtaa

03.03.2023

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn kootut puheet ”Viesti Ukrainasta” julkaistiin viime viikolla ja YLEn kulttuuriykkösessä keskusteltiin siitä, että tekivätkö hyvät puhujanlahjat hänestä vahvan johtajan. Keskustelijat toivat esille hyvän kiteytyksen siitä, että oikealla hetkellä kun on tilannetajua, niin voi puhumalla ottaa tilanteen haltuun. Puhujalla tulee edelleen olla, niin kuin retoriikan historiassa on toistettu jo vuosituhannet, hyvää sisältöä, uskottavuutta ja tunteet.

Keskustelijat toteavat Zelenskyn puheenkirjoitustiimin onnistuneen tehtävässään hyvin. Toisaalta kirjoitettuna puheissa ei ole mitään kovin yllättävää. Zelenskyn puhumana ne ovat kuitenkin varsin vakuuttavia.

Puheenkirjoittaminen ja puheen pitäminen ovat kaksi eri asiaa. Ja kun nämä kaksi asiaa kohtaavat onnistuneesti, niin syntyy klassikkoja, joihin palataan vielä vuosikymmenienkin jälkeen. Tällainen puhe voi olla myös vanhemman ylioppilasjuhlapuhe lapselleen tai hääjuhlapuhe avioparille. Puheella pitää olla tiettynä hetkenä merkitystä kuulijoille ja siksi ne ovat parhaimmillaan ainutlaatuisia kuulijoille.

Puhuminen on valtaa aina vaan. Taitoja voi harjoitella, mutta tärkeintä on, että puhuja elää yhteydessä ja hengittää sitä ilmapiiriä, joita kuulijatkin elävät. Parhaimmat johtajien puheet onnistuvat siksi, että ne tulevat kuulijan todellisuudesta. Johtajaksi ei nousta nousemalla johtajaksi, vaan sanoittamalla ihmisille yhteistä todellisuutta ymmärrettävästi, uskottavasti ja oikeanlaisella tunteella. Vapaassa demokratiassa kuulijat valitsevat johtajansa.

Hyvää keskustelua retoriikasta lisää YLE:n kulttuuriykkösen podcastissä. 52 min. Kuuntele täältä (https://areena.yle.fi/podcastit/1-64827321)

Kuva: www.president.gov.ua